pain au chocolat

Pain au chocolat – there’s not much I have to say about this delicious sweet treat. Baked it for a house-warming party and everybody loved it. Now if you take a look at the recipe – believe me – you can make those as well! It’s not as hard as it may look like! What you need is time. So I started to prepare the dough on friday night – (roll, scrap and refrigerate, roll scrap, refrigerate,… ) – and baked the pain au chocolat on Saturday morning. Simple, delicious and très chic.

Schon einmal in ein Pain au Chocolat gebissen? Fluffig leicht und himmlisch lecker. Schon mal selbst gebacken? Nein? Na, dann ab in die Küche. Die Franzosen tun nur so als ob es schwer sei. Dabei benötigt man lediglich Zeit, zwei Eier, bisschen Mehl, Schokolade und man muss mit einer Nudelrolle umgehen könnenAm besten den Teig vorbereiten, nebenbei ein bisschen lesen, aufräumen, TV gucken und am nächsten Tag (oder ein paar Stunden später) dann ab in den Ofen damit. Das deutsche Rezept findet ihr weiter unten. Es lohnt sich!

Pain au chocolate (captured at dinner with Julie)

Danish Dough:
3/4 cup (180ml)milk, warmed
1 Tbsp. active dry yeast
1/3 cup (70gr) sugar
2 large eggs
1 tsp. vanilla
3 1/4 cups (420gr all-purpose flour
1 tsp. salt

1 cup (1/2 lb./250gr) butter
1/4 cup (30gr) all-purpose flour

1/2 cup(ish)(250gr) good-quality chocolate (chopped, chips or squares, halved – I used Lindt Swiss Chocolate)

In a large bowl, stir together the milk and yeast. Stir in the sugar, eggs and vanilla and mix well. Add a cup of the flour and the salt, then add the rest of the flour gradually, stirring until it’s incorporated. Knead the dough on a lightly floured countertop for about 5 minutes, until smooth. Transfer to a lightly floured baking sheet and cover with plastic wrap; chill in the refrigerator for 30 minutes.

Meanwhile, beat the butter and flour with an electric mixer for a couple minutes, scraping down the sides of the bowl, until smooth. Set aside (don’t refrigerate).

When the dough has chilled, turn it out onto a lightly floured surface and roll into a rectangle that is about 13″x18″ and 1/4″ thick. Spread the butter evenly over the right two-thirds of the dough. Fold the left third of the dough over, covering half the butter, then fold the right side over, as if you were folding a letter in thirds. (Unlike a letter, the dough ends should line up, so that it’s folded in three.) Cover the dough in plastic wrap and put it back into the fridge for 30 minutes.

Put the dough back on the floured surface lengthwise, with the open sides to the left and right. Roll it out into another 13″x18″ rectangle, 1/4″ thick. Fold the left third over the middle, then the right third over the middle. (This is referred to as “turns”. To keep track of each fold -or turn- press your finger into the dough at the edge to make two marks – you can do this each time you roll and fold so that you know how many times you’ve done it.) Chill the dough for another 30 minutes.

Roll, fold and refrigerate the dough two more times, so that you’ve done it four times total. Cover and refrigerate for at least 5 hours, or overnight. It can also be frozen at this point for up to 4 months.

To assemble the pain au chocolat, take the dough out of the fridge and roll it on a lightly floured surface to about 1/4″ thick. You can cut the dough into rectangles as large or as small as you like – we made them on the small side, cutting the dough into strips and then crosswise so that each piece was about the size of a business card. Put a little pile of chocolate, or a chunk of it, along the middle of the pastry, roll the sides up and place each one seam-side down on an ungreased baking sheet. If you have time, cover loosely with plastic or a tea towel and let them proof for an hour or two. (This is not absolutely necessary- we did ours in a rush!)

Preheat the oven to 400F. Bake the pain au chocolat for 15 minutes, until golden. (If they are larger, they may need more time.)

Pain au chocolate

Dänischer Teig:
180ml Milch, warm
1 TL. Trockenhefe
70gr Zucker
2 grosse Eier
1 TL Vanillezucker
420gr Weissmehl
2 TL Backpulver
1 TL Salz

250 Butter, weich
30gr Weissmehl

1/2 cup(ish) sehr gute Schokolade (klein geschnitten) (ich habe Lindt Lindor Schokolade verwendet)

Die Hefe im Wasser auflösen. Den Zucker, die Eier und Vanillezucker dazugeben und gut mixen. Das Salz mit dem Mehl und dem Backpulver mischen. Portionsweise das Mehl unter die Eiermischung geben und für mindestens 5min. kneten bis der Teig glatt ist. Den Teig in einen mit etwas Mehl bestreuten Teller geben, mit Folie abdecken und für 30min. in den Kühlschrank stellen.

In der Zwischenzeit die Butter und das Mehl mit einem elektrischen Mixer gut mischen. Auf die Seite stellen (nicht in den Kühlschrank).

Den Teig auf eine mit Mehl bestreute Oberfläche geben und ca. 1cm dick rechteckig ausrollen. Die Buttermehlmischung über zwei Drittel des Teiges gut verstreichen. Nun den linken Teil des Teiles bis über die Hälfte des mit Butter bestrichenen Teiles falten, danach den rechten Teil bis zum Ende des linken Teiles (wie ein Brief). Den Teig mit Klarsichtfolie einpacken und für 30min. in den Kühlschrank stellen.

Den Teig wieder aus dem Kühlschrank nehmen und auf eine mit Mehl bestreute Oberfläche geben. Die beiden offenen Seiten zeigen dabei nach link und rechts. Wieder ca. 1cm dick rechteckig ausrollen. Zuerst den linken Drittel über die Mitte falten, dann den rechten Drittel über die Mitte falten. Danach wieder für 30min. in den Kühlschrank geben.

Den Teig noch zwei weitere Male ausrollen, falten und wieder Kühl stellen. Nun zugedeckt für mindestens 5 Stunden oder über Nacht in den Kühlschrank stellen. Auch kann der Teig an dieser Stelle bis zu vier Monate eingefroren werden.

Der Teig kann nun auf einer mit Mehl bestreuten Oberfläche in ein ca. 1cm dickes Rechtecker ausgerollt werden. In gleich grosse Rechtecke schneiden (ich schnitt meine etwa in Kreditkartengrösse) und auf jedes Teigstück etwas Schokolade geben, dieses verkehrt aufrollen und auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen. Nochmals für 1-2 Std. aufgehen lassen. (Falls dazu Zeit vorhanden).

Im vorgeheizten Ofen bei 205 Grad für ca. 13-15min. backen bis sie goldbraun sind.

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